De Clercqstraat: hotspothemel in Amsterdam West | Cityguys.nl De Clercqstraat: hotspothemel in Amsterdam West | Cityguys.nl Skip to main content

De Clercqstraat: hotspothemel in Amsterdam West

In mijn studententijd kende ik de De Clercqstraat alleen door de Double Dutch-burgers en broodjes kip van grillroom Mesut. De afgelopen jaren heeft deze straat (én buurt) een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt — zeker op horecagebied. Voor de één een vloek, voor de ander een zege. Hoog tijd voor een overkoepelend artikel. Welke zaken zitten er tegenwoordig? En belangrijker: waarom moet je er absoluut heen?

Rotisserie

Als je zaak zowel in ons burger- als kipartikel staat doe je echt iets goed. Een paar jaar geleden werd ik verliefd op de Rotisserie door de Royale With Cheese en Brooklyn Lager op de menukaart. (Een referentie naar cultfilm Pulp Fiction en een van mijn favoriete brouwerijen, uit New York.) Sindsdien gebruik ik elke groepsgelegenheid om de F*cking Everything te bestellen en kun je me minimaal één keer in de maand aan de bar zien zitten voor de Monthly Special — een wisselende burgercreatie die werkelijk nooit tegenvalt.

De burgers bij Rotisserie zijn het terugkeren waard

Champanaria Five Brothers Fat

Five Brothers Fat is ongetwijfeld de beste dateplek van Amsterdam West — mits je wederhelft niet vies is van het shared dining concept. Hier scoor je al een (goede) fles Spaanse cava voor, hou je vast, 14 euro. Gooi de bar vol met steak tartare, ribs, chorizokroketten en andere semi-Spaanse tapasgerechten en je komt gegarandeerd de rest van de avond de barkruk niet meer af.

Bij Five Brothers Fat gooi je de hele tafel vol met prachtige gerechtjes

Hendrix

Hendrix is zonder twijfel het meest complete café van de straat: een zonnig terras, een uitgebreide (lunch-)kaart en goede koffie van Lot Sixty One Coffee Roasters. Hier zie je ons obscure cityguides tikken van vuige Oostblokhoofdsteden terwijl we in hoog tempo een sloppy grilled cheese (basically een deconstructed vlamtosti) naar binnen werken. ’s Avonds worden de laptops ingeruild voor wijnglazen — en speciale Hendrix bierpullen, die wel héél lekker wegdrinken. Met o.a. Ijwit van Brouwerij ’t IJ, Weihenstephan Weizen en Brewdog Punk IPA op de tap zit ook de (bescheiden) speciaalbierkaart precies in ons straatje.

De pullen van Hendrix kloeken ernstig lekker weg.

Sterk

De beste avondwinkel ter wereld vind je in De Clercqstraat. Overdreven? Nee. Sterk heeft alles in huis voor plotselinge indrinksessies en vuige afterfeestjes. JP komt hier voor flessen champagne (en warme pannenkoeken) wanneer ‘ie weer een nachtelijke Tinder-date heeft binnengehengeld. Normalere mensen, zoals jij en ik, duiken hier de exorbitante biercollectie in. Zo bestaat de kans dat je ineens thuiskomt met een legendarisch lekkere inheemse Zuid-Afghaanse IPA met een zachtzoete afdronk. Of zoiets.

Bar Karakter

Toen Karakter-barman Bob mij ergens in 2016 een rondleiding gaf in deze zaak viel bij het zien van de kelder mijn mond open: hier MOESTEN we een Cityguys-feestje houden. En dat deden we. (Gelukkig zijn er geen foto’s van.) Inmiddels maakt chefkok Justin Brown hier fantastische Bao Buns en kun je er volle bak gasgeven in de af te huren karaokekamer.

De bao's van Justin Brown bij Bar Karakter

Café Thuys

Ik klaagde ooit grappend tegen het personeel dat ze veel te veel Coldplay en U2 draaiden. Instemmend besloot de barman toen Toto – Africa aan te zetten. Op repeat. Er is iets aan dit café waardoor ik er altijd graag terugkom. Thuys is misschien juist wel het tegenovergestelde van een ‘hotspot’: een simpel, bruin café waar de gentrificatie van de buurt met succes op afstand is gehouden. Toegegeven, ze hebben een prima burger op de kaart, maar hier moet je gewoon een keer aan de bar gaan zitten en een borrel bestellen. Of een Thuysfluiter van Brouwerij De Eeuwige Jeugd. Al is het in je eentje.

Uiteraard is er nog veel meer te halen in de De Clercqstraat. Zo aten we eerder al bij Pazzi tijdens onze Pizza Bike Tour, bestelden we (uiteraard) een halve kip bij Van ’T Spit, verloren we dik met Scrabble bij Spelletjescafé 2 Klaveren en scoorden we onze outfit (en onze gebroken enkels) bij Toms Skateshop.

Toms is een skatewinkel met een halfpipe én tattooshop

Heb jij mooie tips in Amsterdam West voor ons? Stuur dan even een mailtje naar tips@cityguys.nl