De beste cafés met bordspellen in Amsterdam | Cityguys.nl De beste cafés met bordspellen in Amsterdam | Cityguys.nl Skip to main content

De beste cafés met bordspellen in Amsterdam

Hou jij ook zo van bordspellen? Wij wel. b-o-r-d. (Sorry...) Een van mijn grootste hobby's is verliezen met Kolonisten van Catan terwijl ik geniet van een speciaalbiertje. Of zeven. Na het lezen van dit artikel ben jij het gegarandeerd eens met deze vrijetijdsbesteding. Deze Amsterdamse cafés gooien hoge ogen als beste bordspelplekken van de stad.

Café Brecht

Brecht is niet alleen de ideale plek om door te zakken in een fauteuil met een (goedkope) negroni of een halve liter Weihenstephaner in je klauwtjes. In dit huiskameretablissement aan het Weteringcircuit kun je ook fantastisch Scrabbelen met Duitse toeristenmeisjes. Of met je vriendin. Wat jij wil. Als je er maar een Becherovka bij bestelt.


Café Brecht,Weteringschans 157, Amsterdam

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie, vlakbij het Westerpark, is een van de meest eigenaardige cafés van de stad. Niet alleen qua naam en inrichting, maar vooral qua klandizie. Clochards wisselen elkaar af aan de toog. Verdwaalde toeristen drinken hun kater weg op het terrasje. Ik ben driftig aan het zoeken naar tijdverdrijf tussen de bordspellenverzameling uit het jaar nul. (Probeer hier vooral eens de Triviant-vragen uit 1973 te ontcijferen.) Een vreemde bende. Maar wel lekker.


Checkpoint Charlie,Nassaukade 48, Amsterdam

TonTon Club West

Tegenwoordig geen stadsdeel in Amsterdam zonder TonTon Club. Onze favoriet is zonder twijfel de arcadebar op het Westergasterrein. Hier speel je niet alleen Time Crisis III – in mijn ogen een van de beste arcadegames ooit – maar gooi je net zo makkelijk de tafel vol met bordspellen, ramenburgers, boozy milkshakes en Japanse biertjes. Groot voordeel is dat je hier ook fantastisch buiten kunt zitten op het ruime terras.

Disclaimer: sinds de verbouwing medio juni 2019 zijn er een hoop dingen veranderd bij deze zaak, waaronder het weghalen van alle ‘grote’ bordspellen zoals Scrabble, Catan en Take A Ride. Nu kun je alleen nog kiezen uit drie verpieterde doosjes Regenwormen. Ook leuk, maar een complete one-eighty in vergelijking met het voorgaande aanbod. Doodzonde natuurlijk. (Het idee dat je nu over andere gasten heen moet klimmen om überhaupt een spel uit te zoeken is natuurlijk ook totaal idioot.) Aanpassen dus. Pretty please. Bedankt!


TonTon Club West,Polonceaukade 27, Amsterdam

2 Klaveren

Op de hoek van de verhipsterficeerde De Clercqstraat zit een authentiek spelletjescafé. Geen moeilijke milkshakes, onuitspreekbare IPA’s of hippe lunchgerechten. Gewoon. Spelletjes. En een biertje. Misschien een uitsmijter erbij als je het écht gek wilt maken. De no-nonsens bediening, met het stoïcijnse enthousiasme dat je van een Amsterdamse horeca-ondernemer gewend bent, maakt het helemaal af.


2 Klaveren,De Clercqstraat 136, Amsterdam

Meneer Nieges

Ben je van plan om op een zondag te gaan brunchen bij Meneer Nieges? Goed idee. Bloody Mary’s. Patatje Stoofvlees erbij. Gooi dan ook maar meteen de tafel vol met Scrabble en Rummikub. In de winter kun je dat doen rondom het haardvuur, in de zomer hang je natuurlijk buiten op het terras. Met uitzicht op ’t IJ, EYE en de A’DAM Toren. Prima vertoeven – en niet alleen op zondag.


Meneer Nieges,Westerdoksdijk 40H, Amsterdam

Lagunitas Tapkabinet

Deze taproom is nieuw in De Pijp, maar direct uitgegroeid tot een van onze favoriete plekken om een overwinning binnen te slepen. En Lagunitas naar binnen te gooien. Want eerlijk: na een paar glazen Little Sumpin’ Sumpin’ Ale ben je echt ontzettend soepel in Scrabble. Het aantal verschillende bordspellen op de plank is momenteel nog enigszins bescheiden, maar hopelijk komt daar in de nabije toekomst verandering in!


Lagunitas Tapkabinet,Eerste van der Helststraat 62A, Amsterdam

Oedipus Brewing

Hoera! We hebben nóg een reden gevonden om deze brouwerij in Amsterdam Noord in een artikel te fietsen. Je komt hier natuurlijk al voor de uitstekende bieren en de allerbeste burger van de stad, maar met het introduceren van het nieuwe lunchmenu ontdekten we ook een handvol bordspellen in het vernieuwde proeflokaal. Tja, wie wil er nu niet een potje Scrabbelen met een kimchitosti en een pork belly bun on the side?


Oedipus Brewing,Gedempt Hamerkanaal 85, Amsterdam

Zoek nog je iemand om snoeihard van te verliezen met 30 Seconds, Twister of Kolonisten van Catan? Of wil je gewoon dolgraag een keertje Rummikubben met een van de Cityguys? Stuur dan ondergetekende even een berichtje.