Awesome aanlegplekken in Amsterdam | Cityguys.nl Awesome aanlegplekken in Amsterdam | Cityguys.nl Skip to main content

Awesome aanlegplekken in Amsterdam

Bootje varen door Amsterdam, het blijft bijzonder — zelfs als je het elitaire privilege hebt om vrijwel wekelijks door de grachtengordel te dobberen. Een beetje rondvaartboten ontwijken. Semi-decadent zwaaien naar het voetvolk op straatniveau. Verdwaalde toeristen op waterfietszwaantjes uitlachen. Heerlijk. Maar, een beetje schipper weet: varen maakt dorstig. En aangezien de beste stuurlui aan wal staan… kunnen bij deze plekken even de trossen los.

Waterkant

Het parkeerplaatsparadijs der Biri’s en Djogo’s. Inmiddels ook (logischerwijs) massaal gevonden door de lokale havisten en lycea-gangers (lees: tieners), maar desondanks blijft Waterkant toch nog steeds een van onze favoriete aanlegplekken. Tenminste: als er plek is. En je van zelfservice houdt. Buiten een paar Surinaamse kreten heeft deze toko overigens bijzonder weinig weg van een mini-Paramaribo. Gelukkig maken de rotirollen veel goed.

Waterkant, Marnixstraat 246, Amsterdam

Hannekes Boom

Zo’n zeven jaar geleden stond dit plekje nog bekend om prostitutie, drugshandel en andere ongure types. Die ongure types zijn er nu nog steeds, maar dat zijn wij, zwaaiend vanuit ons aangemeerde bootje. Hannekes Boom is op veel vlakken vergelijkbaar met de hierboven genoemde Waterkant. Ook Hanneke heeft zelfservice, veel plek om met je voeten in het water te hangen, dubieuze sanitaire voorzieningen én de pech dat ze zo nu en dan aan haar eigen succes ten onder gaat. De oplossing: gewoon al om 11 uur ’s ochtends klaarliggen met je sloep, dan gaat de tap open.

Hannekes Boom, Dijksgracht 4, Amsterdam

HESP

Dit fijne bruine café aan de Weesperzijde is zo’n plek waar de klok de afgelopen honderd jaar ogenschijnlijk heeft stilgestaan. In Café Hesp geen moeilijke bakstenenmuren, houten pallets, tachtien cactussen en moeilijk grote industriële lampen. Gewoon met je luie reet aan de Amstel zitten en bier drinken. Zo makkelijk kan het leven zijn.

Hesp, Weesperzijde 130-131, Amsterdam

Lokaal Edel

Van koffie tot cocktail: Edel is eigenlijk altijd een goed idee. Hét bewijs dat een groot borrelterras harstikke gezellig kan zijn. Zeker als de avond valt en de lampjes aangaan hoef je niet meer op vakantie naar Franse kustplaatsjes met strepen-tussen-de-namen zodat ze extra chique lijken. Handig! Sinds mei 2017 heeft de zaak een nieuwe menukaart, die uitnodigt om je hele tafel vol te bouwen met kleine gerechtjes. Wij gingen vooral uitzonderlijk goed op de gnocchi met Parmazaanse kaas en het buikspek! 

Lokaal Edel, Postjesweg 1, Amsterdam

De Ceuvel

De Ceuvel is een verzameling afgedankte woonboten in een uithoek van ’t IJ, in Amsterdam Noord. Dat klinkt nogal onaantrekkelijk, maar deze (voormalig) vervuilde scheepswerf is in vijf jaar uitgegroeid tot een waar hipsterbolwerk, met livemuziek, vinylmarkten, vegavoer en creatieve klusdagen (ja, echt). Een zelfbenoemde ‘duurzame broedplaats’, maar negeer vooral deze bullshitbingo. De Ceuvel is perfect voor de hangmatlife met een ijskoude Columbus in je vuistje. (Over Brouwerij ’t IJ gesproken, ook daar kan je bootje aan de lijn.)

De Ceuvel, Korte Papaverweg 4, Amsterdam

Roest

Aan de VOC-kade op het Oostenburgereiland ligt nóg zo’n industrieel gelegen etablissement. Tussen de fabrieksgebouwen, scheepswerven en kantoorpanden is een tijdelijk stadsstrand aangelegd. “Echt lekker Berlijns”, aldus ieder willekeurig persoon die ooit één keer in Berlijn is geweest. Ook hier het welbekende riedeltje: zelfservice! Maar toch werkt het “mini-supermarktje” geinig en praktisch. Het avondprogramma van Roest is veruit het beste van dezel ijst, dus ook na zonsondergang ga je hier nooit de boot in.

Roest, Jacob Bontiusplaats 1, Amsterdam

Chillen op het water kan ook met vaders

Uiteraard is dit overzicht geen hogere scheepvaartkunde. Er zijn zoveel andere, toffe plekken aan het water waar je bootje prima een uurtje of wat kan dobberen, maar het allermooiste is om deze zelf te ontdekken. Wil jij met een groep vrienden een dagje de Amsterdamse wateren veroveren? Wij checken vaak de prijzen van Amsterdam Boat Experience voor sloepen en partyboten!

Heb jij mooie tips in Amsterdam voor ons? Laat het dan weten via @CityguysNL op Twitter.