Amsterdam Noord: 9 hotspots waar je echt het IJ voor over moet Amsterdam Noord: 9 hotspots waar je echt het IJ voor over moet Skip to main content

Waarom je (nog) vaker naar Amsterdam Noord moet

Het is voor veel Amsterdammers geen geheim meer: Noord scoort. De oude scheepsbouwwerf is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een vrijplaats voor cultuur en horeca. Grote loodsen met kunstinstallatie's, stadsstranden met containercafé’s en een ondergrondse club waar je 24/7 kunt feesten; de Noordelijke IJ-oever heeft alles wat een hipsterhart begeert. Met deze tips ga je nooit de boot in (alleen op, snap je 'm?).

Noorderschip

Ooit berucht als zendschip van piratenzender Radio Veronica en sinds mei 2018 in gebruik als terras, restaurant én discotheek. Het Noorderschip is in zéér korte tijd uitgegroeid tot een van mijn favoriete terrassen in Amsterdam — en dat is een hele prestatie. Hier drink je ijskoude Biri’s van Brouwerij ’t IJ met fantastisch uitzicht op het water en de splinternieuwe Pontsteiger. Praktisch voor jou (én je waardeloze fietsconditie) dat daar vandaan tegenwoordig een pontje gaat!

Brouwerij Oedipus & The Beef Chief

Wie had gedacht dat een garagebox op een parkeerplaats bij de plaatselijke supermarkt zó awesome zou zijn? Oedipus is voor ons dé reden om wekelijks de overtocht te maken naar Amsterdam Noord. Niet alleen door de fantastische biertjes zoals Thai Thai, Munchies en Offline, maar bovenal om de geniale burgerbakker die gevestigd is in het magazijn van deze brouwerij. We kunnen het écht niet vaak genoeg herhalen: de burgers van Simon, alias The Beef Chief, zijn de allerbeste van Amsterdam. Onze vaste bestelling? Een Rebel Waltz met een gigantische lading patriot fries. Alleen van het typen van deze woorden krijgen we al honger. En dorst.

Gedempt Hamerkanaal

Even verderop zitten zitten twee van onze andere favoriete horecagelegenheden in Amsterdam Noord: Coba Taqueria en Skatecafé (Karin & Yvonne). Bij die eerste gaan we langs om onszelf te wanen in een aflevering van Narcos, bij die tweede omdat we tijden willen herbeleven dat we het nog niet doodeng vonden om van een halfpipe af te donderen. Waar we precies naar toe gaan hangt eigenlijk maar van één ding af: hebben we zin in Mezcal of toch meer goesting in Jäger? Waarschijnlijk allebei.

Pizzeria Klaproos

Wat doe je als je er een opslagloods van 1800 vierkante meter beschikbaar komt voor horeca-exploitatie? Een pizzeria beginnen. Blijkbaar. Fair enough: deze gigantische locatie wordt ook gebruikt als ~creative space~, wijnwinkel en expositieruimte. Wij komen er gewoon voor de pizza. Vooral de Lucifera met pittige spinata is héét.

FC Hyena

Verstopt achter een paar autohandelaren en een parkeerterrein ligt een bescheiden boulevard aan het IJ; met De Goudfazant, Hangar en dus FC Hyena. Met stip de meest belachelijke voetbalvereniging van Amsterdam. Vooral omdat iedereen er eigenlijk altijd het liefst op de bank zit. Of het nu is voor een obscure cultdocumentaire, het zonovergoten terras of voor de uitstekende shared dining kaart. Wij aten hier burrata met groenten, een flinke portie ribs (voor 9 euro!) en een plankje in bier gerijpte kaas. Allemaal hartstikke top, zelfs als de zon niet schijnt.

Ribs en burgers bij Cannibale Royale Noord

Uiteraard zijn er nog een heleboel andere, bekendere redenen om naar Amsterdam Noord te varen of te fietsen. In de zomer zijn we bijvoorbeeld groot fan van De Ceuvel en Pllek. Voor de beste brunch duiken we op zondag de Cannibale Royale in. Wellicht zie je ons die avond ervoor nog shinen in onze smoking tijdens een van de events in de A’damtoren. Wat zijn jouw tips voor Amsterdam Noord? Laat het ons weten via Instagram!

Disclaimer: Let op dat veel van de bovenstaande horeca-ondernemingen alleen op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag zijn geopend.