Rotterdamse bouwprojecten waar wij naar uitkijken | Cityguys.nl Rotterdamse bouwprojecten waar wij naar uitkijken | Cityguys.nl Skip to main content

Rotterdamse bouwprojecten waar wij naar uitkijken

De komst van veel nieuwe horeca gaat in Rotterdam hand in hand met de ontwikkeling van de stad. Daarom houden wij ook de stadsontwikkelingen goed in de gaten. Er wordt volop gebouwd in Rotterdam, de komende jaren komen er heel veel plekken bij waar je fantastisch kunt eten, drinken, dansen, uitkijken, slapen en chillen. Dit zijn onze favoriete bouwprojecten, wij kunnen niet wachten!

POST Rotterdam

Een van de weinige historische panden in de binnenstad die het bombardement heeft overleefd krijgt na tien jaar leegstand een nieuwe bestemming. Het in 1923 gebouwde Hoofdpostkantoor aan de Coolsingel kwam redelijk ongeschonden de oorlog door, al werden er wel een aantal noodwinkels op het voorplein gebouwd. Iets wat ik nooit begrepen heb, maar de nood zal hoog geweest zijn. Daarvan is er één over, ironisch genoeg is dat nu de meest architectonische McDonald’s ter wereld. Daar kun je nu 24/7 terecht als je kruipend uit de kroeg komt en de nood hoog is. Prima.

Het Hoofdpostkantoor wordt getransformeerd tot POST Rotterdam. Aan de achterzijde wordt een 150 meter hoge woontoren gebouwd en de fantastische centrale hal wordt eindelijk weer toegankelijk. Hier komen winkels, galeries, cafés, en restaurants. Op de bovenste verdiepingen, waar vroeger hard gewerkt werd door de telegraaf- en telefoondiensten, kun je straks flink ontspannen in een vijfsterrenhotel. Zin in!

Architect: ODA New York
Opening: 2022

Post Rotterdam, Coolsingel 42, Rotterdam, Nederland

Centrale hal en toren gezien vanaf de Coolsingel © Forbes Massie Studio - ODA New York

CoolTower & Baan Tower

In het Baankwartier waar de redelijk legendarische nachtclub Bahn kort maar krachtig gevestigd was verrijzen nu de CoolTower en Baan Tower. De club heeft plaats moeten maken voor de 150 meter hoge CoolTower. Honderd meter verder verrijst de eveneens 150 meter hoge Baan Tower, die de smalste woontoren van Europa moet worden. In de vijf meter hoge plint – zo noemen architecten de begane grond – komt naast de entree tot de woningen ook een bistro. Straks kun je dus aan de sap in plaats van sos in het Baankwartier.

CoolTower
Architect: 
V8 architects
Opening: 
2020

Baan Tower
Architect: 
Powerhouse Company
Opening: 
2022

CoolTower & Baan Tower, Baan, Rotterdam, Nederland

CoolTower & Baan Tower © V8 architects - Powerhouse Company

De Zalmhaven

Het hoogste gebouw van de Benelux is nu nog de Maastoren met 165 meter, in deze toren heb je alleen als advocaat of belastingadviseur iets te zoeken dus hier gaan we het verder niet over hebben. Over een paar jaar zal de Zalmhaventoren met 215 meter de grootste toren van de Benelux zijn en gelukkig heeft deze woontoren wél openbare voorzieningen! Deze gigantische unit wordt vergezeld door twee kleinere torens van 70 meter en krijgt op 185 meter hoogte een uitkijkplatform, dat publiek toegankelijk is. Naar voorbeeld van Aziatische en Amerikaanse uitkijkplatforms, moet dit panoramaplatform dé nieuwe attractie van Rotterdam worden.
Op de bovenste etages komt ook nog een club met restaurant. Zo krijgt Rotterdam haar eigen Empire State Building. A’DAM Lookout, eat your heart out!

Architect: Dam & Partners, Kaan Architecten
Opening: 2020

De Zalmhaven, Gedempte Zalmhaven 47, Rotterdam, Nederland

De Zalmhaven © Dam & Partners, Kaan Architecten

Depot Boijmans Van Beuningen

Naast museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark wordt gewerkt aan Depot Boijmans Van Beuningen. Boijmans was al één van onze favoriete musea, maar na de komst van dit depot gaan wij zeker elke week. Architect Winy Maas – bekend van de Markthal – heeft een veertig meter hoog rond gebouw ontworpen met spiegelende gevel. Awesome!! Straks loop je vanuit de lobby met koffiebar op de begane grond kriskras door de kunstdepots en tentoonstellingsruimtes naar de daktuin met een Grand Café en terras. Deze daktuin zal dag en nacht toegankelijk zijn, dus ook als het depot gesloten is kun je hier genieten van het uitzicht over de stad. Het zal het eerste museumdepot ter wereld zijn dat dat de complete collectie toegankelijk maakt voor publiek. Wij gaan onze museumjaarkaart alvast verlengen!

Architect: Winy Maas – MVRDV
Opening: 2020

Depot Boijmans Van Beuningen, Museumpark 22, Rotterdam, Nederland

De Pot lijkt ons een prima suggestie als bijnaam © MVRDV

Fenixlofts

De Fenixloodsen op katendrecht zijn restanten van de San Francisco loods van de Holland Amerika Lijn, ooit de grootste havenopslagloodsen ter wereld. Inmiddels bestaat de loods uit twee delen; Fenixloods I en Fenixloods II. De industriële loodsen vormen de entree van Katendrecht. Vanaf de Wilhelminapier brengt de Rijnhavenbrug A.K.A. De Hoerenloper je naar de kade, langs de twee Fenixloodsen, naar het Deliplein. De Kaap heeft de afgelopen jaren een fantastische ontwikkeling doorgemaakt met de komst van nieuwe cafés en restaurants op het Deliplein en de Fenix Food Factory in Fenixloods II. Deze loods wordt vanaf 2020 getransformeerd tot museum. Een beetje pijn doet dit wel maar laten we maar vertrouwen hebben in Wim Pijbes dit dit project lijdt. Op de eerste verdieping komt een museum over landverhuizers die vanaf hier op weg gingen naar New York. Op de begane grond komen ‘culinaire, culturele en creatieve voorzieningen’. Het is zeker dan Fenix Food Factory hier zal vertrekken. Op het dak van de loods komt een vrij toegankelijk uitzichtpunt over de stad.

Dan Fenixloods I. die wordt momenteel getransformeerd tot Fenixlofts. Bovenop de loods worden loftwoningen gebouwd en in de loods zelf komt horeca, winkels, en een bed & breakfast. Deze komt op de hoek van de loods, heeft vier woonlagen met uitzicht op de Rijnhaven en de Rotterdamse skyline. Voor Fenix Food Factory is nog hoop op de kaap want wij hebben begrepen dat zij waarschijnlijk in deze loods verder mogen. Wij zijn voor!

Architect: Mei Architects and Planners
Opening: 2019

Fenixlofts, Veerlaan 54-28, Rotterdam, Nederland

Fenixlofts © Mei architects

The Sax

The Sax lijkt nog een beetje toekomstmuziek want die ingang van de parkeergarage van het net opgeleverde Boston & Seattle is nog op de plek waar gebouwd moet worden. Maar dit project moeten we echt even benoemen. The Sax gaat bestaan uit twee woontorens van zo’n 70 en 150 meter hoog, verbonden met een luchtbrug waarin een hotel komt. Het hotel krijgt 150 kamers en een restaurant. Bovenop de luchtbrug, op wel 80 meter hoog, komt een terras met skybar voor publiek. Holy shit! Omdat de pier nu vooral nog een doorgangsroute naar Katendrecht en Hotel New York is bestaat vrijwel de gehele begane grond van The Sax uit ruimtes voor winkels een café en restaurant. Hotel New York gaat overigens op parkeerterrein aan de achterkant een broertje genaamd Hotel Chicago bouwen. Nog meer hotels op de Kop van Zuid dus. Het probleem van de doorgangsroute zal wel worden opgelost door de transformatie van Pakhuismeesteren. Lees maar snel verder!

Architect: Winy Maas – MVRDV
Open: 2022

The Sax, Otto Reuchlinweg 14, Rotterdam, Nederland

De Kop van Zuid met The Sax © MVRDV

Pakhuismeesteren

Op de Wilhelminapier staat het monumentale Pakhuismeesteren.
Dit is een pakhuis van het voormalige bedrijf Pakhuismeesteren van de Thee. Vanaf 1818 nam dit bedrijf een deel van de Rotterdamse theehandelsactiviteiten van de V.O.C. over en gebruikte het pakhuis voor de opslag van thee, zaden en noten. Sinds de jaren ’80 is het gebouw niet meer in gebruik, maar gelukkig heeft het nu een nieuwe bestemming gekregen. Pakhuis Meesteren is getransformeerd tot hotel en foodhall. De Spaanse hotelketen Room Mate heeft hier een hotel geopend en Rotterdammer Chong Chu –  oprichter van de Amsterdamse Foodhallen – heeft hier Foodhallen Rotterdam geopend. Het aanbod in de Rotterdamse Foodhallen is een afspiegeling van de stad en vooral geen kopie van de Amsterdamse Foodhallen.
Honger gekregen van al dat lezen? Check dan snel wat er allemaal te krijgen is in De Foodhallen!

Architect: AWG Architecten
Opening: 2018

Pakhuis Meesteren, Wilhelminakade 52-58, Rotterdam, Nederland

Er zijn in Rotterdam nog tachtien andere fantastische bouwprojecten zoals de CoolsingelThe Terraced Tower,
LeuvepaviljoenLittle Coolhaven, FORUM, BlueCity, The Lee Towers en helemaal debiel wordt de Dutch Windwheel. Wil je op de hoogte blijven van al dit moois? Volg dan vooral de boys van RTMXL voor updates!

Waar kijk jij het meest naar uit? Laat het ons weten via @CityguysNL op Twitter