Hoe we bijna de beste drunk chicken van Nederland maakten - Cityguys Skip to main content

Hoe we bijna de beste drunk chicken van Nederland maakten

Dit jaar waren we op Taste of Amsterdam aanweziger dan ooit! Op vrijdag bezochten we voor het restaurantfestival open ging zoveel mogelijk stands tijdens de pers preview tour. Op zaterdag streden we tegen andere koks en foodies om de prijs voor beste Beer Can in Butt Chicken met o.a. topchefs Julius Jaspers en Peter Lute in de jury en op zondag organiseerden wij onze eigen Bloody Mary Brunch. Een kort verslag inclusief het recept voor een geweldige kip!

Nederlands Kampioenschap Beer Can In Butt Chicken

Er was eens een tijd dat voormalig Playboy hoofdredacteur Jan Heemskerk en Typhoon Hospitality eindbaas Yaela Betsalel een discussie hadden wie de beste Beercan Chicken kon maken. Omdat ze er niet uitkwamen besloten ze het eens en voor altijd te settlen op Taste of Amsterdam met niemand minder dan Julius Jaspers in de jury. Een traditie was geboren. En wat voor één.

"Wat is jullie geheime wapen?! Ik wil het nu weten! Ik ben competatief! Ik trek het niet meer!" - Eveline Kuyten, JAN Magazine

Een deel van de fun is natuurlijk de voorpret. We bestookten onze concurrenten weken van te voren met nieuws over geheime recepten, dat er oefensessies waren ingepland, dat we een geheim wapen in ons team hadden en we nodigden zelfs iedereen alvast uit voor onze huldiging. Wat resulteerde in dat er over onze kip gesproken werd, voordat er ook maar één ingrediënt gekocht was. De week voor de grote wedstrijd hoorden we over teams met bijpassende cocktails en werden we bestookt met vragen. “Wat is jullie geheime wapen?! Ik wil het nu weten! Ik ben competatief! Ik trek het niet meer!” De voorpret was fantastisch.

Cityguys' Beer Can Chicken
De almost award winning chicken

De op één na beste Drunk Chicken van Nederland

Zoals jullie weten wordt er in team Cityguys amper tot nooit gekookt. JP roept in ieder geval al ruim een jaar dat hij al vijf jaar niet gekookt heeft, dus dat zullen er inmiddels wel zes geworden zijn. Gelukkig weten we wel wat we lekker vinden en wie lekkere dingen kan maken, waardoor we als geheim wapen award-winning chef Justin Brown bij het Cityguysteam hadden gevraagd. Justin is in Amsterdam bekend van pop-ups als Bao Buns Amsterdam en de Fish & Chips pop-up The Chippy en gaat binnenkort een kiprestaurant openen genaamd The Dirty Chicken (Scoop!), waar je wellicht deze legendarische Cityguys X Justin Brown chicken op het menu zult gaan vinden.

CItyguys Team
Justin had een 'hangover from hell', waardoor alles last minute bij hem thuis gemaakt moest worden.

Cityguys' x Justin Brown Tropical BBQ Chicken

Voor deze kip maak je een rub, waarmee je de kip na het invetten met een beetje olie -professioneel- inmasseert. De rub bestaat uit:

  • 4 eetlepels zout
  • 2 eetlepels mangopoeder

Tegelijkertijd maak je de geniale saus Tropical BBQ Saus in een food processor, hierin doe je een flink stuk verse gember, 2 volledige jalapeños met pitjes en een complete bosui. Dit goedje flikker je in een sauspan met wat olie, waarna je de foodprocessor gebruikt om een saus te maken van een halve fles ketchup, een flinke scheut mangosap, 2 verse mango’s, 2 sinaasappels, een limoen en 2 eetlepels molasse,  zout en peper.

Gewapend met deze saus en de rub gingen wij richting Taste of Amsterdam, waar we de kip bereidden op de Green Egg. Nadat de kip was voorzien van een stuk ananas erin en we vakkundig een blikje bier in zijn kont hadden geschoven ging ‘ie met de rub en al in de Green Egg tot deze aan de buitenkant helemaal crunchy was. Hierna begonnen we de kip te kwasten met de eigen gemaakte barbecue saus. Dit om de 5 a 10 minuten totdat de kip helemaal gaar was. Het resultaat was goddelijk en iets om trots op te zijn. Uiteindelijk wisten we niet te winnen en werden we met het team van Jan Heemskerk gedeeld 2e, omdat de vrouwen echt een belachelijk gerecht hadden neergezet met een bijpassende salsa, een bijpassende cocktail van Thomas Datema en een van wat ik heb begrepen een heerlijke kip. Proficiat chicks (& cock)!

De Cityguys kip op Taste of Amsterdam
Het Cityguysteam levert de Tropical BBQ Chicken in terwijl Roger het vastlegt op beeld
Julius Jaspers met hete kip
De jury is erg verrast door deze heerlijke kip! En dit is gemaakt door jongens die nooit koken?
Wachten op de jury
Vol spanning wachten we het oordeel van de jury af.
HAHAHA!
Uiteindelijk wint het team "6 Chicks and 1 Cock!" met een uitbundige Lavinia en Lisa hier op de foto.

Bloody Mary Brunch

Voor deze speciale editie van de bloody mary brunch hadden we aan de vrienden van KetelOne gevraagd of ze een aantal uur vrij zouden willen maken, om een select gezelschap mee te nemen in de wereld van bloody mary’s en ons te leren welke verschillende smaken bloody mary’s er zijn. Deze superleuke groep werd begeleid door Stephan Koese die ons leerde hoe je bloody mary’s maakt. Naast de klassieke bloody mary maakten we een Kings Mary met wortelsap en een Green Mary, waarbij we tussendoor werden voorzien van heerlijke hapjes van BAUT, Restaurant ’t Amsterdammertje en als afsluiter Pikoteo.

Held Stephan Koese voor onze groep knappe mevrouwen en meneren

BAUT Amsterdam

Het eerste gerecht kwam van BAUT en onze keukenhelden brachten zowel de Tataki tonijn als de steak tartare. De steak tartare van BAUT is awesome, perfect op smaak met goed vlees, een bite en een gerecht dat 1 van de Cityguys eigenlijk altijd bestelt als we er zijn. De Tataki tonijn is gewoon een geil gerecht, eentje die je eigenlijk altijd moet bestellen als je bij BAUT bent. Deze tonijn – verrukkelijk, echt- komt op een bedje van zoetzure groenten -ok, dat is gewoon een goed idee- maar ook met een ‘verse sambal’ on top zoals je nooit eerder een sambal at. Die kregen we en dat ging ernstig goed samen met de eerste bloody mary.

BAUT Amsterdam, Paradijsplein 1

Takaki Tonijn BAUT

Restaurant 't Amsterdammertje

We zijn zelf nog nooit bij ’t Amsterdammertje geweest en dat is puur omdat Loenen a/d Vecht niet aan op fietsafstand ligt. Doodzonde natuurlijk want elke keer als chef André Gerrits op dit festival staat serveert hij ons de meest fenomenale gerechten. Vorig jaar won hij met een gerecht van Kip & krab de prijs voor het beste gerecht van alle Taste Festivals Wereldwijd. Dit jaar serveerde hij ons een Babi Pangang op wijze van ’t Amsterdammertje en geloof ons. Dit was 1000x beter dan bij de buurtchinees!

Restaurant 't Amsterdammertje, Rijksstraatweg 119, Loenen a/d Vecht

afbeelding

Pikoteo

Dankzij de hapjes van Pikoteo op Taste zijn we de week erna gelijk op het terras gaan zitten van deze heerlijke moderne tapas bar. Pikoteo serveerde hier de Paling & Shiso: Een heerlijk hapje van gerookte paling met mango en Goma Saus, geserveerd in een Shisoblad. Een superfijn lichte snack die ook superlekker samengaat met een fijne cocktail. Mede-eigenaar Florian Stallinga won ooit de prijs voor beste bartender van Nederland, dus dat hier ook wel goed!

Pikoteo, Houtmankade 9, Amsterdam

afbeelding

Ook nu supertrek in bloody mary’s? Deze maand rijdt de bloody mary kar heel Amsterdam door. Zo heeft Bar C binnenkort een eigen Bloody Mary Brunch of check gewoon even waar wij onze favoriete bloody mary’s drinken. Cheers!

Wil je volgende keer ook aansluiten? Volg dan even onze Facebookpagina en mis nooit meer onze events!